Veiligheid

Veiligheid

De trap en het bijhorende trapgat blijft een gevaarlijke zone in de woning. Niet alleen voor volwassenen, maar vooral ook voor kinderen, is een degelijke beveiliging noodzakelijk om ongevallen te voorkomen. Maar naast hun praktisch nut hebben een trapleuning of borstwering ook een esthetische meerwaarde. Je keuze hiervan is dan ook bepalend voor de algemene sfeer van de woning. We overlopen voor je de mogelijkheden.

Trapleuning met borstwering kiezen

De trapleuning en borstwering wordt vaak samen gekozen, aangezien deze meestal één geheel vormen op en rond de trap. (Daarom worden hieronder trapleuningen en borstweringen samen besproken.) Ook zijn er vaak verschillende combinaties mogelijk, bijvoorbeeld wanneer er kwartdraaien of bordessen zijn. Enige hulp en begeleiding bij het maken van je keuze kan dan handig zijn.

Door middel van de handige product configurator kun je makkelijk de mogelijkheden ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld complexe combinaties van het product Crola configureren, en onmiddellijk een 3D-voorbeeld bekijken, om zo een beter beeld te krijgen van het resultaat. Uiteraard kun je ook advies vragen aan een Urban Steel medewerker om je te helpen bij je keuze. Dit kan zowel in een van de toonzalen, via videogesprek. Of je kunt advies aan huis aanvragen.

Veiligheidsnormen voor een balustrade of trapleuning

Bij de keuze van een balustrade moet je eerst nagaan aan welke normen de balustrade moet voldoen. Meestal moet er rekening gehouden worden met de Belgische norm NBN B 03-004 en NBN B 25-002-1. Afhankelijk van de situatie, zijn verschillende regels van toepassing.

Bij particulieren thuis moet een balustrade 110 centimeter hoog zijn, en een trapleuning 90 cm. Ook moeten horizontale onderverdelingen beperkt zijn zodat de balustrade niet te beklimmen is. Vooral wanneer er kinderen in huis zijn, is het erg belangrijk om te voorkomen dat ze de balustrade of trapleuning als speeltuig gebruiken.

De geldende norm is echter nog wat uitgebreider en bespreekt nog vele andere situaties en uitzonderingen.Ontdek er hier meer over, of vraag er naar. Een Urban Steel medewerker zal je steeds bijstaan bij de keuze van je balustrade, en je hierbij ook steeds informeren over de geldende norm voor jouw situatie.

Tussenverdelingen voor balustrades

Bij het bekijken van de verschillende modellen zijn er drie grote groepen te onderscheiden:

1. Balustrade met horizontale onderverdeling

Hierbij worden de openingen in het frame gevuld met horizontale staven of kabels. Het aantal onderverdelingen kan vrij gekozen worden en kan variëren van één of twee staven of kabels, tot soms wel acht verdelingen. Hoewel dit type leuning een courant type is, is dit zelden voldoende veilig wegens het ‘klimgevaar’. Voorbeelden van dit type balustrades zijn modellen BrelliBraniBurez en bij de trapleuningen CrolaDantis of Tralva.

2. Balustrade met glas

Dit zorgt voor een veilige oplossing, met een minimalistische look waarbij enkel het frame zichtbaar is. Dit frame kan opgebouwd worden uit een oplossing met palen en bovengreep zoals bijvoorbeeld de borstweringen HorcaPamis of Fosa en bij de trapleuningen RiniKassos of Cheval. Of het frame kan opgebouwd worden zonder bovengreep waardoor enkel de palen zichtbaar zijn, en de bovenzijde van het glas vrij blijft. Voorbeelden hiervan zijn model Cheval.

Liever geen frame? Dat kan ook met een balustrade met vrijstaand glas. Hierbij wordt het glas enkel aan de onderzijde ingeklemd in een speciaal bodemprofiel, en is enkel de glasplaat zichtbaar. De mogelijkheden van dit systeem kunnen geconfigureerd worden bij de configurator van het model Parda. Voor een strakke afwerking kan het bodemprofiel ingewerkt worden in de vloer. Een goede planning vooraf is hierbij cruciaal, zodat het bodemprofiel reeds vooraf (bijvoorbeeld vóór de chapewerken) geplaatst wordt. Contacteer je Urban Steel medewerker tijdig voor technisch advies hierover.

3. Balustrade met verticale onderverdeling

Dit type balustrade zorgt voor een strak lijnenspel, en wordt steeds vaker toegepast bij eigentijdse architecturale ontwerpen.

Benieuwd naar enkele unieke modellen? Bekijk dan onze realisaties om enkele unieke ontwerpen te ontdekken van deze modellen.

Materialen voor balustrade of trapleuning

De balustrade of trapleuning kan vervaardigd worden uit verschillende materialen. Elk van deze materialen hebben hun unieke look en voordelen.

Warmgewalst staal

Hierbij blijft de natuurlijke look-and-feel van het staal behouden, en zie je de authentieke zwarte kleur en structuur van het staal. Ook de lassen blijven zichtbaar en gaan mee op in het ontwerp.

Na de plaatsing wordt eenmalig de unieke Urban Steel afwerkingslaag aangebracht. Dit is een slijtvaste en corrosie-werende laag. Uniek aan deze afwerking is dat de laag ná de plaatsing aangebracht wordt, wat enorm veel vrijheden geeft voor de productie. Zo is het mogelijk om de trapleuning of balustrade ter plaatse te lassen en verder af te werken. Dit zorgt voor een enorme flexibiliteit. Vooral bij complexere situaties, waarbij een trapleuning op een complexe trap moet geplaatst worden, of moet aansluiten op een balustrade, zorgt dit ervoor dat er een elegante oplossing ter plaatse gecreëerd kan worden. Zo wordt vermeden dat alles moet opgemeten worden en in het atelier moet uitgewerkt worden, wat een tijdrovende activiteit is. Deze afwerking is daardoor niet alleen slank en strak, maar ook het meest budgetvriendelijk.

Dit staal kan gecombineerd worden met glashorizontale staven of verticale staven. Doordat deze systemen gedeeltelijk ter plaatse gelast worden en nadien behandeld worden, zijn deze oplossingen niet geschikt voor zelfplaatsing.

Gepoederlakt staal

De stalen balustrades en trapleuningen kunnen ook een hoogwaardige poederlak krijgen. Deze slijtvaste en duurzame afwerking wordt voor plaatsing in de lakkerij aangebracht en gebakken in een oven. Bijkomende uitdaging hier is dat de balustrade of leuning voor de plaatsing helemaal afgewerkt moet zijn. Hierdoor is het dus iets complexer is en iets minder budgetvriendelijk ten opzichte van warmgewalst staal.

Zelf te lakken

Wil je de look van een gelakte balustrade, maar de flexibiliteit en budgetvriendelijkheid van een natuurlijke stalen oplossing, kun je er ook voor kiezen om je leuning zelf te lakken na de plaatsing.

Hierdoor kan dezelfde plaatsingstechniek als bij de warmgewalst stalen modellen toegepast worden en verkrijgt men een strakke en elegante leuning. Urban Steel zorgt er dan voor dat je balustrade en/of leuning schilderklaar opgeleverd wordt. Urban Steel zorgt voor de plaatsing, jijzelf (of je schilder) voor de kleur.

Inox of roestvast staal

Dit materiaal is al jaren een klassieker in ons aanbod, en zal dit ook altijd blijven. Door de typerende metaalkleurige zilveren oppervlakte straalt dit kwaliteit en degelijkheid uit. Dit systeem is ook uitermate geschikt voor zelfplaatsing. In het atelier worden zoveel mogelijk onderdelen al voorbereid, zodat de zelfbouwer makkelijk aan de slag kan.

Plaatsing balustrade

De plaatsing van een balustrade is niet altijd zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Zo is het erg belangrijk dat de ondergrond voldoende stevig is om een balustrade op te bevestigen. Vooral trapleuningen op trappen met een bordes of kwartdraai kunnen een echte uitdaging zijn.

De plaatsing van een balustrade of leuning kun je laten uitvoeren door de plaatsingsdiensten van één van de Urban Steel filialen. Van opmeting tot plaatsing nemen zij alles in handen, en zorgen voor een prachtig resultaat.

Plaats je liever zelf je balustrade of leuning, dan kan je ook als doe-het-zelver bij Urban Steel terecht. Sommige balustradesystemen worden aangeboden als zelfbouwsysteem, waarbij er (indien gewenst) in het atelier al zoveel mogelijk voorbereid wordt. Je ontvangt dus een op maat gemaakt pakket waarmee je aan de slag kan. Ook voor glasbalustrades zijn er talloze oplossingen voor de doe-het-zelver.

Start dus tijdig met de keuze en planning van je balustrade, om achteraf tijdens te plaatsing niet voor verrassingen komen te staan. Mits een goede begeleiding van je Urban Steel adviseur, maak je de juiste keuze voor je balustrade en de juiste plaatsingswijze.

Prijs van balustrades en leuningen

Maar wat kosten al deze verschillende balustrades en leuningen nu? Er is redelijk wat prijsverschil tussen de verschillende types balustrades, afwerkingen en plaatsingswijzen. Ook verschilt de prijs afhankelijk van de gewenste lengte, vorm, hoeveelheid of afstand tot een Urban Steel filiaal bij plaatsing. Daarom kun je op de site van Urban Steel gebruik maken van de online offertetool en productconfigurator. Zo ziet je onmiddellijk de prijs van het gekozen type balustrade voor jouw gekozen afmetingen en plaatsing bij jou thuis. Indien er zelfplaatsing mogelijk is, zie je ook onmiddellijk het prijsverschil tussen zelfplaatsing en plaatsing door Urban Steel.

Graag een bezoek van een adviseur aan huis om de mogelijkheden te bespreken? Vraag hier je advies aan huis aanOf maak een afspraak in een van de Urban Steel filialen, waar je alle modellen balustrades kan komen bekijken. Liever eerst wat meer inspiratie? Bekijk hier enkele realisaties.