Buitenbalustrade

Buitenbalustrade

Een buitenbalustrade moet in de eerste plaats voorkomen dat er iemand van je terras of raamopening valt. Een belangrijke veiligheidstaak! Maar een balustrade heeft ook een esthetische functie. Pas als de balustrades op je terras of balkon geplaatst zijn, komt de look van je woning tot zijn recht en krijg je een mooi afgewerkt geheel. Ontdek de mogelijkheden en laat je adviseren door een specialist.

Informeer je over de veiligheidsnormen

Voor je een balustrade kan gaan kiezen, moet je weten aan welke normen die moet voldoen. Zo dien je meestal rekening te houden met de Belgische norm NBN B 03-004 en NBN B 25-002-1. Afhankelijk van de situatie en de hoogte van het terras of balkon gelden verschillende regels.

De courante situatie bij particuliere situaties bepaalt dat de hoogte van een balustrade 110 centimeter hoog moet zijn, en dat de balustrade geen (of beperkte) horizontale onderverdelingen mag hebben waardoor die niet ‘beklimbaar’ is. Verder zijn openingen groter dan 11 centimeter niet toegelaten. Maar de geldende norm is heel wat uitgebreider en bespreekt vele andere situaties en uitzonderingen.

Hier vind je meer info over de geldende veiligheidsnormen of laat je adviseren door een specialist. Een Urban Steel medewerker zal je bijstaan bij de keuze van je balustrade, en je informeren over de geldende norm voor jouw situatie.

Soorten balustrades

Welke types balustrades zijn er zoal? We onderscheiden drie grote types:

1. Balustrades met horizontale onderverdeling

Allereerst zijn er balustrades met een horizontale onderverdeling. Hierbij worden de openingen in het frame gevuld met horizontale staven of kabels. Het aantal onderverdelingen kan je vrij kiezen en kan variëren van een of twee staven of kabels, tot soms wel acht verdelingen. Voorbeelden van dit type balustrades zijn modellen Paxal, Vigo, Lakas en de raambalustrade Parni.

Let wel: Dit soort balustrade is zelden voldoende veilig wanneer er een hoogteverschil is van meer dan 1 meter, wegens het ‘klimgevaar’.

2. Balustrades afgewerkt met glas

Verder is het mogelijk om een balustrade af te werken met glas. Dit zorgt voor een veilige oplossing, met een minimalistische look waarbij enkel het frame zichtbaar is. Belangrijk bij deze types is dat er rekening gehouden moet worden met de windlasten die op de balustrade kunnen komen, en dat de ondergrond hiervoor moet geschikt zijn.

Anderzijds kan een balustrade in glas ook dienstdoen als een windscherm, waardoor het aangenamer vertoeven is op het terras. Dit frame kan opgebouwd worden uit een oplossing met palen en bovengreep, zoals bijvoorbeeld model Gambra, Kilkis of Grela. Of het frame kan opgebouwd worden zonder bovengreep waardoor enkel de palen zichtbaar zijn, en de bovenzijde van het glas vrij blijft. Voorbeelden hiervan zijn model Luva of de raambalustrade Luva.

Liever geen frame? Dat kan ook, met een balustrade met vrijstaand glas. Hierbij wordt het glas enkel aan de onderzijde ingeklemd in een speciaal bodemprofiel, en is alleen de glasplaat zichtbaar. Je kan de mogelijkheden van dit systeem configureren met de configurator van het model Ridras.

3. Balustrades met verticale onderverdeling

Als laatste is er het model Lanco met verticale onderverdeling. Dit type balustrade zorgt voor een enorm strak lijnenspel, en wordt meer en meer toegepast bij eigentijdse architecturale ontwerpen. De combinatie van veiligheid en onderhoudsvriendelijkheid draagt bij aan het ontwerp.

Materialen voor balustrades

Een balustrade kan gemaakt worden uit verschillende materialen. Elk van deze materialen heeft zijn unieke look en voordelen:

  • Inox of roestvast staal is een klassieker in het gamma en straalt al vele decennia degelijkheid en klasse uit. De typische metaalkleurige look verkrijgt men door het materiaal te borstelen. Doordat het materiaal van nature roestvast is, zijn nog bewerkingen of aanpassingen tijdens de plaatsing mogelijk. Dit maakt dit materiaal ook geschikt voor zelfplaatsing
  • Gepoederlakt staal is een erg elegante oplossing waarbij men gebruik maakt van een op maat gelaste, stalen balustrade die na productie een hoogwaardige corrosiebestendige behandeling krijgt (metallisatie) en dan gepoederlakt wordt in een RAL-kleur naar keuze. Voordeel is dat er een erg elegant en fijn resultaat mogelijk is, maar het is arbeidsintensiever dan ter plaatse geassembleerde systemen. Zelfplaatsing van deze systemen is niet mogelijk.
  • Vaak gebruikt is gepoederlakt aluminium. Deze balustrades worden opgebouwd uit gepoederlakte alu-profielen die samen een strak en eigentijds resultaat geven. Doordat men bij plaatsing nog kan zagen en boren, is een grote flexibiliteit mogelijk tijdens de plaatsing, en zijn deze balustrades ook uiterst geschikt voor zelfplaatsing.

Plaatsing van een balustrade

De plaatsing van een balustrade is niet altijd zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Zo is het erg belangrijk dat de ondergrond stevig genoeg is om een balustrade op te bevestigen. De balustrade is maar zo stevig als de ondergrond waarin ze bevestigd wordt. Ook moet er rekening gehouden worden met de waterdichtheid van het terras waar de balustrade op bevestigd wordt. Een goede voorbereiding is dus cruciaal om achteraf het gewenste resultaat te verkrijgen. Een veel voorkomend probleem is dat het bevestigen van een balustrade door de epdm in de (geïsoleerde) dakrand niet meer mogelijk is, om geen vocht- of stabiliteitsproblemen te hebben achteraf.

De plaatsing van een balustrade kan je laten uitvoeren door de eigen plaatsingsdiensten van een van de Urban Steel filialen. Van opmeting tot plaatsing nemen zij alles in handen, en zorgen ze voor een prachtig resultaat.

Plaats je liever zelf je balustrade, dan kan je als doe-het-zelver bij Urban Steel terecht. De meeste balustradesystemen worden aangeboden als zelfbouwsysteem, waarbij er (indien gewenst) in het atelier al zo veel mogelijk voorbereid wordt. Je ontvangt dus een op maat gemaakt pakket waarmee je aan de slag kan. Ook voor glasbalustrades zijn er talloze oplossingen voor de doe-het-zelver.

Start dus tijdig met de keuze en planning van je balustrade, om achteraf tijdens te plaatsing niet voor verrassingen komen te staan. Mits een goede begeleiding van je Urban Steel adviseur, maak je de juiste keuze voor jouw balustrade en plaatsingswijze.

Prijs van een balustrade

Maar wat kosten al deze verschillende balustrades nu? Er is redelijk wat prijsverschil tussen de verschillende types balustrades, afwerkingen en plaatsingswijzen. Ook verschilt de prijs afhankelijk van de gewenste lengte, vorm, hoeveelheid of afstand tot een Urban Steel filiaal bij plaatsing. Daarom kan je op de site van Urban Steel gebruik maken van de online offertetool en productconfigurator. Zo zie je onmiddellijk de prijs van het gekozen type balustrade voor jouw afmetingen en plaatsing bij je thuis. Als er zelfplaatsing mogelijk is, zie je bovendien onmiddellijk het prijsverschil tussen zelfplaatsing en plaatsing door Urban Steel.

Graag een bezoek van een adviseur aan huis om de mogelijkheden te bespreken? Vraag hier je advies aan huis aan. Of maak een afspraak in een van de Urban Steel filialen, waar je alle modellen balustrades kan komen bekijken. Liever eerst wat meer inspiratie? Bekijk hier enkele realisaties.